Dieta paleo – podążając duchem przodków

0

Dieta paleo, znana również jako dieta jaskiniowców to model żywienia, zapoczątkowany przez dr. Lorena Cordaina. Dieta nawiązująca do stylu żywienia, prehistorycznej społeczności, która opierała swój jadłospis na wszystkim, co możliwe było do upolowania lub zebrania. Na pierwszy rzut oka, czerpanie inspiracji z czasów tak odległych i bazowanie na nieprzetworzonej żywności, wydaje się abstrakcyjne, jednak paleo, będące wynikiem dwudziestoletnich badań antropologicznych profesora Uniwersytetu Colorado, niesie za sobą wiele prozdrowotnych korzyści.

Dalsza część tekstu, w której omówię zasady diety i płynące z niej korzyści oraz przedstawię przykładowy jadłospis, uzasadni rosnącą popularność diety jaskiniowców, a być może zainteresuje osoby, które z rozmaitych powodów, poszukują nieco bardziej nieszablonowego modelu żywienia.

Dieta paleo – co należy jeść?

Stosując dietę paleo, bazujemy na żywności nieprzetworzonej, która była dostępna dla koczowniczych plemion:

  • drób, konina, dziczyzna, baranina, mięso królika oraz zająca
  • orzechy i nasiona,
  • jajka,
  • owoce morza oraz ryby,
  • warzywa i owoce,
  • grzyby.

Lista dostępnych produktów jest znacznie obszerniejsza, niż mogłoby się wydawać. Skupmy się teraz na żywności, której nie przewiduje dieta paleo:

  • produkty zbożowe,
  • produkty mleczne,
  • wszelkie wysokoprzetworzone artykuły spożywcze oraz produkty bogate w cukier rafinowany i sól,
  • warzywa zawierające duże ilości skrobi.

Jak wcześniej wspominałam, opieramy się wyłącznie na dostępnej dla prehistorycznego człowieka żywności, jednak wielu osobom, trudno sobie wyobrazić poranek bez kubka kawy czy odebranie sobie przyjemności, płynącej z okazjonalnej lampki wina – nie stanowi to żadnego problemu. Dieta paleo dopuszcza również pewne produkty, utożsamianie przede wszystkim ze współczesnym człowiekiem:

  • kawa i herbata,
  • wino,
  • miód,
  • olej kokosowy i rzepakowy.

Warto pamiętać, że wyżej wymienione produkty, należy spożywać w ograniczonej ilości.

Dieta paleo – efekty

Początkowo ciężko było mi w to uwierzyć, natomiast wyniki badań antropologicznych dotyczących stanu zdrowia naszych praprzodków, przemawiają na niekorzyść współczesnego człowieka. Nowotwory, cukrzyca czy choroby układu sercowo-naczyniowego dotykają większej części społeczeństwa, aniżeli miało to miejsce w okresie paleolitu. Uważam to, za wystarczający argument, aby spojrzeć w przeszłość, bowiem zalety wynikające z paleolitycznego modelu żywienia to:

  • redukcja pustych kalorii
  • wyeliminowanie z diety cukrów i tłuszczów rafinowanych,
  • brak wysokoprzetworzonych produktów
  • ograniczenie spożywania ciężkostrawnych produktów oraz soli,
  • utrzymanie niskiego indeksu glikemicznego w posiłkach,
  • profilaktyka w kwestii chorób cywilizacyjnych.

Dieta wykazuje pozytywne działanie w kwestii problemów z płodnością, dzięki przywróceniu odpowiedniej równowagi hormonalnej, ponadto jest rekomendowana dla osób z nadwagą, nadciśnieniem czy chorobami układu pokarmowego.

Dieta paleo – przykładowy jadłospis na 3 dni

Czuję się zobowiązana, aby podkreślić, że poniższe propozycje stanowią jedynie przykład, bowiem mimo wielu ograniczeń, jakie narzuca dieta paleo, jedyne co tak naprawdę nas ogranicza to nasza wyobraźnia. Gorąco zachęcam do eksperymentowania w kuchni i jestem przekonana, że podobnie jak ja, docenicie ogromny potencjał drzemiący w tej niecodziennej diecie.

Dzień pierwszy

  • Śniadanie – jajecznica z pomidorami
  • Obiad – zupa jarzynowa i grillowana pierś kurczaka
  • Kolacja – pieczone jabłka z orzechami

Dzień drugi

  • Śniadanie – jajka na twardo i koktajl z malin
  • Obiad – pieczony dorsz i brokuły na parze
  • Kolacja – surówka z marchewki i jabłek

Dzień trzeci

  • Śniadanie – mieszanka orzechów, nasion oraz suszonych owoców
  • Obiad – smażona pierś z indyka i gotowane szparagi
  • Kolacja – sałatka z łososia i rukoli

Komentarze są wyłączone dla tej strony